A lemezmegmunkálási folyamatokat.

Mint az az élet legtöbb területére érvényes, a lemezmegmunkálási folyamatok során is lényeges fejlődni a modern korral, valamint az innovatív technológiák alkalmazása. Nagyapáink a fészerben és kis műhelyeikben fontoskodtak, pedig nekik aztán a maihoz képest jóval korlátozottabbak voltak a lehetőségeik, azt már ne is említsük, hogy a nagy mértékű barkácsolás termékeit aztán elő is állították. A lemezmegmunkálás során egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lézervágás művelete, ez egy igazán innovatív és egyre ismertebb technológia, kis műhelyektől kezdve ipari területekig mindenhol hódít. Ahhoz, hogy igazán belelássunk a lemezmegmunkálás jövőjébe, fontos megismernünk a lézervágás technológiáját, mit is jelent ez tulajdonképp, és milyen produktuma lesz a folyamat végén. A lézervágás lényege az, hogy elválasztunk egymástól anyagokat egy lézersugár segítségével. Mivel ez egy lézeres technológia, említenünk sem kell, hogy így maga a munka gyorsabb, hatásosabb és precízebben kivitelezett. Igaz, hazánkban még nem sokan vásároltak lézervágó berendezéseket, de a statisztika azt igazolja, hogy évről évre egyre növekszik ez a szám. Ha fejlődni akarunk a technológiával, és versenyképes pozícióban akarunk maradni, szinte kihagyhatatlan ezen berendezések alkalmazása, így napra készen kell lennünk működésében. 

 

Kezdő barkácsoló lévén egy lézervágási művelet először kemény feladatnak tűnhet, de ha mi is kipróbáljuk a gyakorlatban, hamar rájövünk, hogy nem olyan nagy a lángja, mint a füstje. Laikusok is tudják, hogy tömör, kemény és nehéz anyagokat legkönnyebben lézervágással dolgoztathatnak meg. Bár van különbség az ipari használatra alkalmazott lézervágás, és a kis felhasználásra alkalmazottban. 

 

Hogy hogyan működik ez a mechanizmus? Optikán keresztül irányítják a lézert az anyagra, hogy elérjék a kívánt hatást, a sugár pedig teszi a dolgát, éget, olvaszt, vagyis vág. 

Építészeti iparágakon kívül egyébként még művészek is használják a lézervágást, lapos anyagok munkálataira. A lézeres vágó nem csak a formáját változtathatja meg az adott lemeznek, hanem még mintát is képezhet. Vagy éppen egy másik művelet: lézeres vágógépek felmelegítik az anyag felszínét és raszteresíthetik, megmunkálhatják a darabot, vagyis megváltoztatja a felső réteget ahol raszteresített, így új külsőt kap a munkadarab. Nagyon fontos elemei ezek az eszközök a prototípus gyártás területén, ipari méretű cégekben is alkalmazzák nagy darabok vágására. Ezeket a hardver vállalatok alkalmazzák olcsóbb kategóriájú, gyorsan létrehozható prototípusokra, és ezek azok az eszközök, amelyeket az ötletgazdák és a művészek használnak ún. „do it yourself” gyártási eszközök néven, melyek feladata, hogy a szellemi síkon megálmodott digitális terveket fizikai valóságban is megteremthessék, ne csak az irodai asztalnál ülve. 

Természetesen lézervágó és lézervágó között is óriási különbség lehet, ezért ajánlott kitűzni a célt a megvásárlás előtt, mire is fogjuk használni a gépet. Működési elveiben azonosak a lézervágók, bár rengeteg fajtájuk és márkájuk létezik a piacon. Aki szeret barkácsolni, biztosan jobban bele szeretne mélyedni a témakörbe, hogy megérthesse, miről is szól ez. Egy rezonátorból ered a lézer, ami kiküld egy intenzív fénysugarat és ez fog tükröződni a vágófej felületére. Itt lép a képbe a lencse, melynek szerepe a nagyítás. Egy állványra felerősítik a vágófejet, ennek a működése mechanikán alapszik, gyakorta öv vagy egy lánc működteti és ezáltal a vágófej pontosan tud mozogni egy téglalap alakú területen, vagyis a munkaágyon. Hogy teljesen biztosak legyünk benne, jól vág a lézer, arra a pontra kell fókuszálni a lencse fókuszpontját, ahol a legélesebben láthatjuk. Az össze lézeres vágógép esetében elmondható ez, a fókuszálási eljárás kikerülhetetlen, ha azt akarjuk, hogy jól vágjon a gép. A többit pedig elvégzi magától.