Lézervágás.

A lézerek szakszerű és életképes fémvágóeszközök, amelyeket széles körben használnak a fémgyártó és összeszerelő vállalkozásokban. Ezek a legjobbak, ha lehetnek, a CNC megmunkálásával.

A lézeres vágás úgy működik, hogy egy erős lézert a fém felületére összpontosít, általában optikai kereten keresztül. Az anyagot ezután evakuálják azáltal, hogy ömlik, elpárolognak, vagy túlterheltek, mint egy gázperem, és így pontosan vágott él és kiváló felületi lezárás következik be. A mechanikus lézereket csövek és csövek vágására használják, valamint a szintetikus lemezanyagot.

Hogyan működnek a lézerek

A lézertengelyt úgy alakították ki, hogy a lazító anyagot egy elzáró tartón belül lévő villamos felszabadításokkal animálták. Ez fénykibocsátást eredményez, amelyet ezután a gép belsejében tükröződik, oly módon, hogy egy részleges tükröt használ, annyira, hogy elegendő élettartamot ér el ahhoz, hogy elkerülje a fénykibocsátást. Ezt a fénykibocsátást ezután száloptikával koordinálják, és ezenkívül tükrözi és koncentrálódik a vágandó fémre. A rúd vágási szegmense finom, jellemzően kevesebb, mint 0,32 mm között.

A CNC megmunkáló lézerek használatának fókuszpontjai

A lézereknek a fémek vágására való felhasz- nálásának meglehetősen mechanikus vágási eljárásai a következők:

- A munkadarab megtartása kevésbé igényes - a mechanikus vágás különböző erőhatásokat alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a darabot erősen össze kell kötni, hogy tartós legyen.

- Csökkentett szennyeződés - mivel nincsenek megkötők, hűtőfolyadék vagy külső vágóél, ami viselni és elhagyni a tárolókat, ez sokkal tisztább folyamat.

- Jobb pontosság - a fizikai éles szélek viselik, és ez befolyásolhatja vágási vonalát. A lézerek ilyen módon nincsenek hatással, és a vágási pont nem mozdul el.

- Csökkentett csavarási lehetőség - mivel nincs éles perem az anyagon keresztül, és a forró vágási pont kivételesen korlátozott, a mechanikus hatásoktól való megromlás stratégiai távolságot tart.

- Bonyolult vágások is megvalósíthatók - a mechanikus éles szélek korlátozottak, hogy képesek változtatni.

- A lézerek pontosabbak és kevésbé élénkek, mint a plazmavágók.

A CNC-megmunkálás vezérlésével összekapcsolt ponton a lézerek gyorsan és pontosan kivághatják a bonyolult alakzatokat és terveket. Ez teszi őket tökéletesnek bizonyos, fémmegmunkálási feladatokhoz, például vágószelvényekhez és belső szerkezetekhez.
Lézerfajták

A fémvágásnál három alapvető típusú lézer használatos:

CO 2 lézer - alkalmas vágásra, kimerevítésre és maratásra.

Neodímium (Nd) lézerek és neodímium-itrium-alumínium-gránát (Nd-YAG) lézerek. Ezek mind a stílusban, mind a kontrasztban megkülönböztethetetlenek, csak azoknál a munkáknál, amelyeket hasznosítanak. Az Nd lézerek tökéletesek a kimerültséghez, és ha a magas vitalitás miatt alacsony redundancia szükséges. Az Nd-YAG lézer jobb az alkalmazásokhoz, amikor nagy teljesítményre van szükség, és kimerüléshez és maratáshoz. A lézerfajták mindegyikét hegesztésre használják.

A CO 2 lézereket számos mechanikus vágási eljárásban használják, és a felhasznált anyagok finom acélból, alumíniumból, edzett acélból és titánból készültek.

A lézerek maguk is magas szintű meleget termelnek és hűtésre van szükségük. A keret mérete és kialakítása függvényében a hűtőközegben keletkező hő hatására létrejövő hűtőközeget vagy egyszerűen a levegőbe juttatják. A vizet gyakran használják hűtőközegként, rendszerint egy hűtőberendezésen vagy hőcserélő folyamaton keresztül keringenek.

Ezen kívül két különböző lézerfajta van, annak ellenére, hogy ezek kevésbé alapvetőek a fémgyártásban.

Laser Microjet - ez egy lézer, amelyet egy vízilabda vezet. A lézeroszlopot egy alacsony tömegű vízáramba dobják, amelyet a lézer tengely irányítására használnak, mintha optikai szál lenne. A könnyű tengelyt a vízpermén belüli belső visszaverődés vezeti. Ennek a keretnek az előnye, hogy a víz ezenkívül hűti és kitolja a vágandó anyagot. Ennek a nedves keretnek a különböző fókuszpontjai a magasabb vágási sebességek és az egyirányú vágás.

Fiber lasers - ez egy erős állapot lézer, amely erősen növeli a táptalajt, nem pedig gáz vagy folyadék. A keretrendszer azzal a céllal szerveződik, hogy a vetőmag lézersávot fokozzák az üvegszálban.